Om templet

Historia

Malmö Chán Buddhist Temple är ett svenskt religiöst samfund och en mötesplats för alla Malmöbor och boende i södra Sverige oberoende av ålder och etnisk tillhörighet med intresse för Kinesisk Buddhism. Målet är att skapa förståelse och intresse för denna tradition, dess andlighet, konst och kommunitet så som dessa gestaltar sig idag såväl som ur ett historiskt perspektiv.

Templet arbetar också för att berika och främja dagens mångkulturella Malmö med ostasiatiska aspekter på integration, samhälle och kultur. Samfundet är fram för allt till för de som har ett behov och intresse av att praktisera den Buddhistiska religionen i sin Kinesiska form och medlemmarna förväntas ta till sig och utöva den i samtliga dess olika delar. Häri ingår Dana (att i ödmjukhet dela med sig), tempel-praktik (man bugar sig vid ankomst och deltar i tempelritualen), man deltar i meditationerna och lyssnar på föreläsningar/ Dharmatal.

Malmö Chán Buddhist Society/Tao Zen grundades i sin nuvarande form 2004 och är unikt i norra Europa som det enda centrum för Chán-Buddhism med direkta kopplingar till det Kinesiska fastlandet och den ursprungliga Chán-Buddhismen.

Läs mer om personerna bakom verksamheten här.

Klädkod

Det är viktigt att besökare och deltagare uppmärksammar att det är ett tempel, en plats för religiös praktik, som besöks. Här gäller då samma regler för hur man klär sig som i de flesta andra asiatiska tempel, vilket gäller både män och kvinnor. Det är också viktigt att man beaktar sin personliga hygien, så att varken man själv eller ens kläder luktar svett, vitlök, tobak mm.

Kom gärna nyduschad och med rena kläder!

Följande är nödvändigt:

Långbyxor, helst av vid modell (för bättre meditation).

Tröja med lång eller ½ ärm. Helst inga åtsittande kläder. Lätta tygskor med gummisula är praktiskt att ha.

Följande är olämpligt:

Korta kjolar & byxor (även piratmodell)

Tights, leggings mm

Vid meditation: jeans

Tajta figurnära tröjor

Djupa urringningar

Linnen

Parfym/Rakvatten

Etik

I templet förväntas man uppföra sig vänligt och visa respekt för läraren såväl som för andra deltagare samt att följa ovan angivna klädkod. När tillfälle erbjuds går det bra att ställa relevanta frågor om Dharman – Buddhans Lära, men det är inte lämpligt att ifrågasätta den eller att lyfta fram andra religioner. Det är också lämpligt att visa respekt för Buddhan och traditionen genom att vid ankomst gå in i tempelrummet och buga 3 gånger framför Buddhan.