Vikten av en Saṃgha

Vikten av en Saṃgha

Saṃgha, Sēngqie på Kinesiska, står för dels gemenskap, dels förening, dels Orden. Ordagrant betyder det ”det som är väl sammanbundet”, avseende något som är solitt och inte lätt bryts isär. I det forna Indien betydde ordet ”Skrå”, dvs sammanhållna yrkeskategorier. Förr i tiden syftade företeelsen endast på monastiker, men nu för tiden även på Lekmän, Upasakas på Sanskrit eller Sēng Sú på Kinesiska.

Så, i vårt sammanhang bör vi fokusera på betydelsen ”En väl sammanhållen gemenskap”. För att denna gemenskap skall förbli stark och väl sammanhållen är det viktigt att alla dess delar, dvs individer, bidrar med sitt intresse och sin närvaro. Just nu, i rådande läge, är fysisk närvaro inte lämplig men de flesta har ju möjlighet att närvara digitalt. Det går även att kommunicera med varandra via vår Facebook-sida och dess Messenger-funktion. All kommunikation behöver ju inte ske via mig.

Varför är då en Saṃgha så viktig? Den främsta orsaken, och anledningen till att Buddhan ordinerade sin fem första elever, är nog att man för att vandra den Ädla Åttafaldiga Vägen behöver stöd och kamratskap från andra. Inte bara från en lärare utan även från de man vandrar tillsammans med. En Saṃgha, en gemenskap, är traditionellt uppbyggd kring en viss tradition, en viss lära och en viss lärare. Dessa tre pelare syftar till att stötta vandraren på sin väg och de utgör också cementet som gör gemenskapen stark. Byggstenarna som fogas samman av cementen är de olika individerna och deras önskan att alla vandra samma väg. Tillflykt, TriŚarana, till de Tre Juvelerna, TriRatna,  den händelse som gör en vandrare till en Sēng Sú, utgör den definitiva sammanlänkningen av en Saṃgha.

Under normala förhållanden är det lätt att ta ett tempel och en gemenskap för given. Man tänker inte mycket på hur och varför det finns. Det bara finns där liksom… Under sådana här tider när vi är förhindrade att samlas och umgås inser man kanske plötsligt att det ju inte alls är självklart eller givet att det finns. Då förstår man också vikten av ett virtuellt tempel och av att hålla kontakt med varandra genom de medel som står till buds.

Så mina vänner, visa att ni är viktiga för varandra och sträck ut en hand!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.