Om Gōng-Àn

Ur Sokkō Roku Fusetsu

Av Zen Master Haquin

Fri tolkning av Master Ming Bao

”Den som inte hyser stort tvivel angående en koan (Gōng-Àn) kan aldrig lyckas lösa den, för bakom det stora tvivlet ligger det stora uppvaknandet; där det finns ett genomträngande ifrågasättande finns det en genomträngande upplevelse av uppvaknande.”

”Kom inte och säg, ’Eftersom mina världsliga angelägenheter är så många och så besvärliga kan jag inte avsätta tid för att befästa mitt tvivel ordentligt’, eller, ’Eftersom mina tankar alltid flyger omkring i förvirring, saknar jag kraften att koncentrera mig helt på min koan.’”

”Antag att mitt i vimlet på en marknadsplats, en man råkar tappa tre guldmynt. Du kommer aldrig att finna någon som, bara för att platsen är stimmig, inte vänder tillbaka för att söka efter guldet. Han knuffar undan folk och rör runt i smutsen och rusar runt sökande efter sitt guld. Om han inte återfår guldet kommer han inte att få ro i sinnet igen.”

”Betraktar du den ovärderliga juvel du bär på inom dig som mindre värd än två eller tre stycken guld?”


Länk till översatta och kommenterade fall: Gōng-Àn