HUR DU BÖRJAR HOS OSS

Hur man blir medlem/Membership options (Malmö)

Du som är intresserad av att följa den Buddhistiska Vägen

Den som önskar att ”bli Buddhist”, dvs ta Tillflykt, förväntas dels bli medlem i Samfundet, dels studera Dharṃaṃ (Läran) under minst  ett års tid genom att delta i anvisad undervisning. Man inleder sin praktik genom att delta i nedanstående Introduktionskurs.

Därefter kan man anhålla om att få ta Tillflykt till de Tre Juvelerna: Buddhan, Dharṃaṃ & Saṃghaṃ. Tillflykts-ceremoni hålls två gånger om året, dela i Samband med Vaishaka Puja/Buddhans födelsedag vilket inträffar i maj, dels under Allhelgona-helgen i början av november. Detta innebär dels att man tilldelas ett s.k. Dharṃa-namn (på Kinesiska), dels att man får ett intyg, dels att man i templet bär föreskrivna dräkter. Dräkterna – en ”arbets/meditations-dräkt”, Robe & Kashya samt skor och väska – förmedlas av templet mot inköpspriset, f.n ca 1.000 SSK. Man blir då också formell elev till Master Ming Bao.

Frågor besvaras av Master Ming Bao via e-mail: templet at taozen.se

Introduktionskurs/workshop:

Du som är intresserad av att praktisera buddhismen enligt Chán/Zen-traditionen och vill bli medlem hos oss kan anmäla dig till en av de Introduktionskurser vi har var 4e vecka (se kalendern). Den kostar 280 kr och i priset ingår ett provmedlemsskap under de efterföljande 4 veckorna. Den hålls alltid på lördagar mellan 11:00 – 13:30. Kursledare är Master Ming Bao & eller hans elev Yao Xian. Ming Bao är en intensiv talare med bred kunskap i ämnet.

Anmäl dig HÄR. Avgiften sätts med fördel in på PG 150 4554-5, skriv ditt namn och vad det gäller. Vid sen anmälan kan man även betala kontant i ’Tiggarskålen’.

I kursen, som även är en workshop, går vi igenom ”Hur går Chán/Zen-meditation till i Linji-traditionen?” och du får prova på att sitta på samma vis som munkarna i de Kinesiska klostren gör. Vi går även igenom tempel-rutinerna. Om intresse finns så tittar vi också på vad Samfundet kan erbjuda dig utifrån dina undringar och önskningar (i så fall stannar vi en timme extra). Hjärtligt välkomna till en möjlighet att förändra ditt liv! Vi erbjuder verktygen, du utför förändringen….

Det är viktigt att man förstår och accepterar följande:

Vi följer en ca 1500-årigt Kinesisk tradition, både vad gäller praktisk tillämpning av och undervisning av Buddhan’s Dharṃaṃ. Denna tradition har sina rötter i en 2.600-årig Indisk tradition.

Det innebär att det finns ritualer och regler man bör känna sig bekväm med. De är främst till för att dels skapa fasta ramar så att traditionen och metoden inte utarmas, dels för att ge utövaren trygghet i sin praktik. När man vistas i templet så skall man tänka att man befinner sig i ett Kinesiskt kloster. Att man är (tillfällig) munk eller nunna.

T ex bör man tänka på sin klädsel mm: Undvika tights, korta byxor, kjolar o.d. Även linnen eller  tank tops. Inga djupa urringningar. Inga bara fötter. Man skyler helt enkelt sin kropp. Man bör även undvika parfym/rakvatten, onödiga smycken och överdriven make up. Mobiltelefoner är inte tillåtna. Man visar också lämplig respekt både för läraren och för de medlemmar som har tagit Tillflykt till De Tre Juvelerna – Buddhan, Dharṃaṃ och Saṃghaṃ. (Klädda i grått).

Viktiga element i vår tillämpning av Dharṃaṃ (Läran) är dels meditation vilket vi erbjuder fyra ggr/vecka, dels andlig praktik genom recitation av texter i templet samt tillhörande ödmjuka bugningar, dels praktik i vardagen utanför templet. Det står dock den enskilde medlemmen fritt att fokusera på den del av praktiken som man är bekväm med.

Övrigt:

Att vara ordinarie medlem kostar 1700 kr/sex månader; 900 för studenter och arbetslösa. Pengarna går oavkortat till att driva templet. Avgiften sätts in på PG 150 45 54-5 ”Tao Zen”. Glöm inte att skriva ditt namn samt vad insättningen avser! Fråga hur mycket du skall betala innan du gör det.

If you are interested in practicing buddhism according to Chán/Zen tradition and becoming a member you may apply to our monthly introductory course. The cost is 280 SEK and includes a try-out membership for 1 month. Mail to templet at taozen.se for information on English Introductory courses. However, it is better if you do speak at least some Swedish.

Hur man blir medlem/Membership options (Göteborg)

Samma förhållningssätt som ovan gäller. Kostnad 900 kr/termin. Man träffas en gång i veckan (söndagar 18:00). För frågor om verksamheten i Göteborg samt anmälan till Introduktion, vänligen kontakta Yao Shi (Glenn): ”yaoshi at taozen.se”/Tel 070-412 44 74.

Please call Yao Shi/Glenn at 070-412 44 74. or mail to ”yaoshi at taozen.se”.

17 thoughts on “HUR DU BÖRJAR HOS OSS

 1. Hej! Mitt namn är Victor och jag har kommit till en punkt i mitt liv där jag blivit allt mer intresserad i andlighet och speciellt inom Zen Buddhism. Finns det någon möjlighet att få logi hos er samtidigt som man studerar Zen Buddhism mer intensivt över t.ex en månad? Betalar gärna för mig och arbetar idiellt för min vistelse

  Mvh Victor.

  • Hej Victor,
   Det gläder mig att höra att du har ett växande intresse för zen-buddhism! Tyvärr finns det dock ingen möjlighet att bo hos oss. Det finns bara ett sådant ställe i Sverige – Zengården i Fellingsbro.

 2. Hej
  Jag är troende Buddhist sedan ett par år tillbaka och fann min väg när jag bodde på Wat Thamkrabok.
  Nu söker jag en plats i Malmö där jag kan lära mig mer om Buddha och meditation.
  Är student genom komvux

  Mvh

  • Hej Jonatan,
   Du är naturligtvis mycket välkommen att studera och praktisera buddhismen med oss. Vill dock understryka att vår väg ser annorlunda ut än den du mötte i Thailand!
   För att börja hos krävs att man deltar i en Introduktioskurs, vilken vi hade i går och nästa blir den 7/11. Det är dock möjligt att börja innan. Kontakta mig genom e-post info@taozen.se, så bestämmer vi tid för en kort-intro i väntan på den ordinarie. Läs gärna igenom hela hemsidan så att du får en bild av oss och vad vi gör.
   Välkommen,
   Ming Bao

 3. Hej jag och min flickvän vill bli buddhister, vårt intresse har växt dom senaste månaderna, jag undrar om det kostar att gå igenom en ceremoni så det blir officiellt, och isåfall hur mycket. mvh Sarah

  • Hej Sarah.
   Det är roligt att ni vill bli buddhister, vilket man mycket riktigt också kan bli hos oss. Vi utför dock inte några ceremonier för människor vi inte känner. Det är för oss viktigt att veta att vederbörande har hyfsad kännedom om buddhismen först.
   Därför kräver vi minst ett halvårs medlemsskap i samfundet samt aktiva studier där.
   Vill man sedan så kostar det 800 kr/person inklusive formella kinesiska dräkter.

 4. Hej!
  Är intresserad av att bli Buddhist.
  Kan man få besöka templet utan att först bli medlem?
  Tack
  Mvh Mariette

  • Jomenvisst! Du kan antingen komma en onsdag kl 18.30 – anmäl detta i förväg på info@taozen.se – eller en lördag 10.15.
   Du kan också boka in en lämplig tid med mig för visning och samtal. Samma adress. Välkommen!

 5. Hej! Vilka är de avgörande skillnaderna i er Chan/Zen tradition/lära jämfört med andra buddhistiska traditioner och läror? Hur går man effektivast till väga för att finna den ”rätta” läran lämpligast för en? Tack!

  • Alla riktningar har sina specialiteter. Vår är insikt genom meditation och att ’släppa alla föreställningar’-
   Är man osäker på vad man söker bör man prova sig fram.

 6. hej jag vill hyra en buddhist för en dag eftersom att vår skola vill ha en yoga dag och vi behöver en buddhist som kan yoga.

 7. Hej,
  Jag är en orolig själ som plågas av mycket stress och ångest. Jag har blivit tipsad att prova quigong och meditation. Om man inte är troende buddist, är det okej att komma och prova på quigong hos er ändå?

  Mvh
  Amanda

 8. Hej! Tycker det låter så fint det ni erbjuder i Malmö och blir nyfiken att prova på. Tyvärr bir jag långt ifrån och undrar därför om ni vet om det finns ngt liknande i närheten av Stockholm?
  Mvh, Birgitta

 9. Hej Ming Bao

  Jag skickade ett mail till adressen ovan i kommentarerna här men den verkar vara ur funktion!

  Jag är nyfiken på vad som krävs och hur en ordination går till hos er?
  Jag är i dag 55 år och har varit buddist från 16 års ålder har varit medlem i Stockholm zen center och Stockholm Buddhist Vihara. Bodde även i templet i Jakobsberg i 6 månader med 10 föreskrifter och levde som munk!

  Nu under corona så mediterar jag ensam och med Stockholm soto zen på zoom. Vill även deltaga i er zoom meditation!

 10. Hej!

  Jag anmälde mig nyss till introduktionskursen hos er, men såg efter det att man skulle ha betalat in ett dygn innan ungefär. Försökte maila till er, men det gick inte fram. Undrar mest om jag kan komma imorgon klockan 11 eller om jag ska invänta nästa introduktionstillfälle.

  Allt gott,
  Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.